{ "title": "Akciğer Üşütmesi", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/akciger-usutmesi.jpg", "date": "19.01.2024 02:19:34", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Akciğer üşütmesi, diğer adıyla ciğerleri üşütmek soğuk algınlığı ile aynı anlama gelen bir hastalıktır. Çoğunlukla insanlar soğuktan sadece bölgesel olarak etkilenmektedirler. Bu yüzden kişinin aldığı soğuk ilk olarak solunum yollarını etkiler ve bunun sonucunda da akciğer üşütmesi olur. Akciğerlerini üşüten insanın ciğerlerinin içerisi iltihaplanmaya başlar. Bu da hava kanallarının daralması anlamına gelmektedir. Hava kanalları daralmış olan kişiler rahat bir nefes alamazlar. Bunun yanı sıra sürekli öksürmeye başlarlar. Bu öksürüğün şiddeti gittikçe artabilir. En sonunda çok şiddetli seviyelere gelebilir. Öksürük şiddeti çok şiddetli seviyelere geldiğinde kişi her öksürdüğünde solunum yolları tahriş olmaya başlar. Hatta bazı durumlarda hastanın ağzından öksürükle birlikte kanda çıkabilmektedir. Bu durum ciğerlerin üşümesinin yani soğuk algınlığının yanı sıra öksürük ile daha tehlikeli seviyelere çıkarak kişinin önemli derecede zararlar görebilmesine neden olabilir. Çok şiddetli öksüren hasta ne kadar öksürse de öksürme ihtiyacını gideremez. Bu durumda hasta aslında kendini sıkmalı ve öksürmemeye çalışmalıdır. Çünkü hasta ne kadar şiddetli öksürmeye devam ederse ciğerlerde doğru orantıda zarar görmeye devam edecektir. Bu şiddetli öksürmeler uyku sırasında görülebilmektedir. Kişi bu yüzden uykusunu tam alamayabilir. Uykusunu alamayan hastanın gün içinde yaptığı her işte performans kayıpları görülebilir.

Akciğer üşütmesi olan kişi kesinlikle sıcak bir ortamda dinlenmelidir. Bunun nedeni böyle hastalıkların zatürre ve bronşite sebep olabilmesidir. Ciğerleri üşütmek çok kolay ve basit bir yoldan kapılan bir hastalıktır. Kişilerin soğuk havalarda ağızlarından aldıkları nefes hızlıca ciğere ulaşır ve bu problem ortaya çıkar. Bu hastalık değişik tür hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu hastalığın, hastanın nefes almasını da zorlaştırmasının nedeni nefes aldıkça ciğerlerde yanma tarzı bir acı hissetmesidir. Ciğerleri üşütme ne kadar hafif bir hastalık gibi görülse de sonucu ciddi derecelere ulaşabilen bir hastalık türüdür. En büyük problemi şiddetli öksürükler olan bu hastalığın, bağışıklık sistemi daha fazla gelişmiş olan yetişkinlerde çocuklara nazaran daha çabuk geçtiği görülür. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, hastalığı bir kere kaptıklarında kurtulmaları uzun sürelere varabilir. Bu hastalık çocuklarda görüldüğünde beraberinde bulantı problemleri, baş ağrısı, yüksek ateş ve yüksek ateşe bağlı olarak göz yaşarması gibi problemleri de getirebilir. Genel olarak akciğer üşütmesi bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlarda daha kısa süreli görülebilen bir hastalık türüdür.

Akciğer Üşütmesinin Belirtileri: Denildiği gibi şiddetli öksürükler akciğer üşütmesinin en önde gelen belirtilerindendir. Tek şiddetli öksürük görülen hastalık akciğer üşütmesi olmasa da genellikle akciğer üşütmesi olduğu sırada şiddetli öksürükler görülür. Bu öksürükler aşırı inatçı türden öksürüklerdir. Hastanın öksürdükçe öksüresi gelir fakat gene de öksürme hissini bünyesinden atamaz. Nefes alırken bir hırıltı gelmesi de kişinin ciğerlerini üşüttüğünün bir belirtisidir. Ayrıca öksürükle birlikte ya da ayrı olarak balgamında çıkması akciğer üşütmesinin belirtilerindendir. Kişinin öksürüğe bağlı olarak göğüs kafesinde bir acı hissettiği de görülür. Bu hastalık yanında halsizlik, yorgunluk ve buna bağlı olarak da iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilir.

Akciğer Üşütmesi İçin Yapılması Gerekenler: Kişinin ciğerleri üşütmesi direk olarak soğuk havanın ağızdan hızlıca alınması ile ilgili olarak sık sık sıcak içeceklerin tüketilmesi gereklidir. Kişinin tükettiği bu sıcak içecekler vücut ısısını dengelemesine daha da yardımcı olacağından bu yöntem oldukça tesirli olacaktır. Kişinin yediği besinlere önem göstermesinin yanında bulunduğu ortama da önem göstermesi çok önemlidir. Sıcak bir ortamda bulunup bu sıcak ortamda istirahat etmelidir. Hatta kişi yapabiliyorsa hastalığı geçene dek sıcak ortamı terk etmemelidir. Kişi aniden alıp hasta olduğu soğuk havaya karşılık bu ortamda aldığı sıcak havayla daha da rahatlayacak ve hastalığın gidişatını iyileştirecektir. Bu önlemler kişinin kendisinin yapması gereken önlemlerdendir. Bunun yanında acilen bir doktora gidip muayene olmalıdır. Ciğer hastalıkları uzun süre bakılmazsa başka hastalıklara dönüşebilen ve çok zor geçen hastalıklardır. Bu hastalıkları daha fazla ilerlemeden ilaç tedavisiyle kısa yoldan ortadan kaldırmak gereklidir. Bu hastalıklara yakalanmamak için vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Bunu da kişi bol bol C vitamini tüketerek gerçekleştirebilir.
" } ] }