{ "title": "Bağırsak Üşütmesi", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/bagirsak-usutmesi.jpg", "date": "20.01.2024 02:45:01", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Bağırsak üşütmesi, genellikle kışın görülen bir hastalık çeşididir. Genellikle mide üşütmesi ile meydana gelir. Bazı tür hastalıkların oluşum süreci ve oluşum nedeni halk arasında hep yanlış bilinmektedir. Bunlardan birine de bağırsak üşütmesi hastalığı örnektir. Bağırsak üşütmesi lafı geçince akla ilk gelen olay soğuk yüzünden bağırsakların üşütülmesi durumudur. Fakat bu hastalığın herhangi bir soğuğa karşı maruz kalmakla yakından veya uzaktan hiçbir alakası yoktur. Çünkü bağırsak üşütmesi hastalığı bakteri ya da virüslerin sayesinde meydana gelir. Hastalığın üşütme yüzünden ortaya çıktığının bilinmesi oldukça kötü durumlara sebebiyet vermektedir. Örneğin hasta probleminin üşütme yüzünden ortaya çıktığını düşünüp karın bölgesine sıcak kompres uygulayabilir. Bu yapılan iş karında ortaya çıkan ağrıyı gittikçe şiddetlendirir. Hastanın ağrısını şiddetlendirmekle kalmayıp teşhis sürecini ve tedavi sürecini de bozabilir. Kısaca sindirim sistemi bölgesinin soğuk hava şartlarından değil, virüs veya bakterilerden dolayı iltihaplanmasına verilen addır. Bağırsak üşütmesi ile gıda zehirlenmesi birbirlerine çok benzer belirtiler gösterir. Bu nedenle ikisi de çoğu zaman birbiri ile karıştırılabilir. Öncelikle gıda zehirlenmesi; yiyeceklere virüs, bakteri ya da toksin gibi zararlı maddelerin bulaşmasından ötürü meydana gelir. Bu ortaya çıkan durum iki hastalığı birbirinden ayıran en önemli faktörlerdendir. Bu maddeleri bulunduran gıdaları tüketen insanlarda ise iki hastalığın da belirtisini görmek zor değildir. Her iki hastalığın da belirtileri tamamen aynıdır. Bu hastalıkların görüldüğü durumlarda dışkı yoluyla yapılan tahlil ve kan tahlili hastalığın bakteriyel kaynaklı mı yoksa viral kaynaklı mı olduğunu göstermektedir. Öncelikle viral kaynaklı olan hastalıkta doktor herhangi bir ilacı önermeyebilir fakat bakteriyel kaynaklı olan hastalıkta kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Bağırsak Üşütmesi Nedenleri ve Belirtileri: Öncelikle bağırsak üşütmelerinin nedenlerinden en kuvvetlisi herhangi bir iş yoluyla vücuda alınan bakteri ve virüslerdir. Örnek olarak hastanın eli kirliyse ve çok sayıda mikrop bulunduruyorsa gözünü kaşımak için gözüne bile götürdüğünde bakteri ve virüslerden etkilenebilir ya da eliyle yemek yerken el yoluyla bakteri ve virüsler ağızdan vücuda yerleşebilir. Bunun yanında bağışıklık sistemi zayıf olan insanların da solunum yoluyla vücuduna yerleşebilirler. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlarda da görülebilir fakat bu şans zayıf olanlara göre daha küçüktür. Bunun yanında bağırsak üşütmesinin en baş belirtilerinden biri aşırı mide bulantısı ve bundan dolayı meydana gelen kusmalardır. Ayrıca yoğun ve devamlı karın ağrısı da görülebilmektedir. Bunun sonucu olarak da ishallik ortaya çıkabilir. Bazen ishallikte balgam ve kan gibi sıvılar görülebilir.

Bağırsak Üşütmesi Tedavisi: Öncelikle bağırsak üşütmesi hastalığı ağır bir şekilde ilerliyorsa ve az miktarda ateş görülüyorsa hastalığın nedeni mikrobik olabilir. Bu nedenle bir kan tahlili yaptırılmalıdır. Virüsler sayesinde ortaya çıkan bağırsak üşütmesi hastalıklarında doktor hastalara ilaç tedavisini uygulamaz. Genel olarak düzenli bir dinlenme yapmalarını ve kendilerini çok yormamalarını ister. Fakat bunların yanında bakterilerden dolayı oluşmuş bir bağırsak üşütmesi hastalığı varsa acilen antibiyotik tedavisine başlanması gereklidir. Özellikle karın ağrısı çok görüleceğinden asla doktora başvurmadan doktorun önermediği bir ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çünkü ağrı kesici ağrıyı baskılar. Bu yüzden de teşhis konulması zorlaşmış olur. Bunların yanında bağırsak üşütmesi hastalığının bitkisel tedavi yöntemleri de vardır. Bunlardan bir tanesi; herhangi bir şişenin boğazına bölgesine kadar ince bir şekilde doğranmış kekik doldurulur ve üstüne bir miktar kadar zeytinyağı konur. Ardından şişenin ağzı kapatılıp güneş gören bir yere iki hafta boyunca konularak demlenir. Şişenin konulacağı yerin sıcak ve güneş görür olmasının nedeni içindeki karışımın daha rahat bir şekilde demlenmesi içindir. İki hafta boyunca demlenen bu karışım iki hafta sonunda konulduğu bölgeden alınır. Şişenin kapağı açıldıktan sonra süzülür ve bir adet kesme şekerin üstüne yaklaşık 5-6 damla damlatılarak kesme şeker yenir. Bu uygulama günde üç defa yapılır ve kısa sürede etkisini gösterir.
" } ] }