{ "title": "Bebeklerde Mide Üşütmesi", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/bebeklerde-mide-usutmesi.jpg", "date": "19.01.2024 21:53:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde mide üşütmesi, sıkça yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bebeklerin henüz tam olarak gelişmemiş olan bağışıklık sistemi maalesef bu tür sorunların yaşanmasına neden oluyor. Aileler ne kadar dikkat etseler de bebelerde mide üşütmesi sorunuyla karşılaşabiliyorlar. Üstelik bebeklerde bu tür rahatsızlıklar daha ağır seyrediyor. Rahatsızlık kendini kusmayla, iştahsızlıkla gösteriyor. Bebeklerin anne sütü aldığı süreçte daha dirençli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ortalama 6. Aydan itibaren ek gıdalara geçen bebeklerin mide üşütmesine yakalanma riski de artıyor. Bu dönemde daha dikkatli olunmasında yarar bulunmaktadır.

Bebeklerde mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Bebeklerde mide üşütmesi olduğunda, öncelikle iştahsızlık ailenin dikkatini çekmelidir. Bununla birlikte bebeğiniz su bile içse kusuyorsa, hemen mide üşütmesinden şüphe etmeniz gerekir. Çünkü kusma büyük küçük herkeste mide üşütmesinin bir sonucudur. Ancak doğru teşhis için bebeklerin doktora götürülmesinde yarar vardır. Bunu kendi kendimize tanımlamak biraz hata olur. Çünkü kusma ve iştahsızlık bebeğinizde diğer hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkmış olabilir. Genel olarak bebeklerde mide üşütmesi belirtileri ise;
Bunlar bebeklerde mide üşütmesi belirtileri olarak görülebilir. Ancak bebekler sorunlarını kendileri dile getiremez. Bu yüzden özellikle anneler bebeklerini iyi gözlemlemeli, en azından kusma ve iştahsızlık gibi görünen bariz belirtileri önemsemelidir. Özellikle günde 3-4 defa kusan bebekleriniz için önlem almalısınız.

Bebeklerde mide üşütmesi neden olur?

Bebekler hassas bedenleriyle en küçük bir olumsuzluktan bile etkilenebilir. Sizin etkilenmediğiniz hafif bir esinti bile onlara dokunabilir. İçtiği suyun oda sıcaklığının üzerinde olmasından bile bebeğiniz etkilenebilir. Bazen ek gıda alan bebekler yedikleri besinlerden bile etkilenebilir. Vücutları bu şekilde tepki verebilir. Bebeklerde mide üşütmesi sebeplerini sizde dikkate almalısınız. Ona nelerin dokunduğunu, nelere karşı hassas olduğunu bilmelisiniz. Bebeklerinizi rutin doktor kontrollerine götürmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Bebeklerde mide üşütmesi olursa ne yapılmalı?

Bebeğinizde mide üşütmesi olduğunu düşünüyorsanız, en doğrusu önce bir doktora danışmanızdır. Sizde bu esnada bebeğinizin kusması nedeniyle vücudunun sıvı kaybına uğradığı için önleminizi almalısınız. Bebeğinizin yeteri kadar sıvı almasını sağlamalısınız. Bebeklerde mide üşütmesi olduğunda sıkça kusacağı için, riskli bir dönem yaşanabilir.

Bir yandan doktorun önerdiği tedavilere devam ederken, bir yandan da bebeğinizin rahatsızlık duyduğu sorunlarına çare olmalısınız. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa, mutlaka kesmeden emzirmeye devam etmelisiniz. Bu hem rahatsızlığı kolay atlatmasına hem de sıvı kaybına iyi gelecektir. Bebeğinize vereceğiniz ilaçlar doktorun önerdikleri olmalı, dozunu da doktorun belirttiği gibi ayarlamalısınız. Bebeğiniz ek gıdaları alıyorsa, yoğurt, ayran, muz gibi besinler verilmesi faydalı olur. Bunun yanında vücudun dengesini sağlaması amacıyla su, şekeri tuz karışımı hazırlayarak bebeğinize verebilirsiniz. Bu iyot, sıvı ve enerji dengesinin sağlanmasında önemlidir. En önemli konu bebeğinizin bu süreçte yeteri kadar dinlenmesini sağlamanızdır. Eğer ateş yükselmesi bulunuyorsa, yine doktorunuzun belirlediği ateş düşürücü ilacı kullanabilir, bebeğinize ılık bir duş aldırabilirsiniz.
" } ] }