{ "title": "Böbrek Üşütmesi", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/bobrek-usutmesi.jpg", "date": "19.01.2024 02:41:52", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Böbrek üşütmesi, böbreklerin soğuk havalarda maruz kalmış oldukları aşırı soğuklardan ötürü yaptığı işleri yerine getiremeyerek olumsuz bir biçimde etkilenmesi ile oluşan bir hastalıktır. Ayrıca böbrek üşütmesi kişinin tüketmiş olduğu aşırı soğuk besinlerden ya da içmiş olduğu aşırı soğuk sulardan dolayı da meydana gelebilir. Soğuk havaların hâkim olduğu zamanlarda kişinin duş alıp açık havaya çıkmasıyla bile kendini gösterebilen bir hastalık türüdür. Böbreklerin üşütmesi genellikle kişilerin uzun süre soğuk hava şartlarında bulunmalarından gerçekleşir. Ayrıca cereyanda çok kalan ya da yer yataklarında çok yatan insanlarda da çok fazla görülebilen bir hastalıktır. İnsanlar genelde bu tür oluşumların ortaya çıkmasını hiç dikkate almazlar. Sürekli böbreklerin aynı şekilde zarar görmesine olanak sağlarlar. Fakat ilk başta buna sebebiyet verdiklerini çok anlamasalar da sonradan ortaya çıkan belirtiler ile hastalandıklarını anlayacaklardır. Böbrekler vücut sisteminin çalışmasında ve vücutta oluşmuş olan atık maddelerin atılmasında önemli rol oynarlar. Bunun yanında böbreklerin vücudun ortaya çıkarttığı bazı sıvıları da vücuttan atma gibi görevleri vardır. Böbrekler ilk olarak böbrek üstü bezlerinin hasar görmesiyle ya da böbrek üstü bezlerinin bazı kötü koşullardan etkilenmiş olması ile yapmış olduğu ve yapmakta olduğu bazı işlevleri yerine getiremezler. Bilindiği gibi böbrekler öncelikli olarak vücut sisteminin çalışmasında en büyük rol oynayan organlardan biridir. Vücut sistemi çalışmazsa insan yaşamını devam ettiremez. Bu bakımdan böbreklerin vücutta çok önemli bir yeri vardır. Ayrıca böbrekler idrar yollarında oluşan birtakım zararlı birikintilerle birlikte kan dolaşımı sayesinde tüm hücrelerden gelen kanı süzer ve çıkan atıkları vücuttan uzaklaştırır.

Böbrek Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir?

Böbrek üşütmesi ile karşılaşan bir kişinin işi oldukça zordur. Çünkü bu hastalık dayanılması çok güç acılara sebebiyet verebilir. Bu ağrı karın boşluklarının böbrek bölgesine ara ara sanki kılıç giriyormuş gibi bir hisle ortaya çıkar. Bundan başka olarak idrar yollarının tıkanması yüzünden idrar yollarında kuvvetli yanmalar görülebilir. Böbrek üşütmesinin en kötü yönlerinden biri de böbreklerde taş oluşmasına olanak verebilmesidir. Bu böbreklerde oluşan taşlar hastanın idrar yollarına girer ve hastalarda idrar yolu bölgesinde ağrı oluşturur. Hastanın dengesiz olarak hareket etmesine, ağır yük kaldırmasına, yapılan egzersizlerin zorluğuna, hızlı yapılan yürüyüşlere, dozu kaçırılan koşulara bağlı olarak kişilerde ağrılar sık sık tekrar edebilir ve bu yüzden daha belirgin hale gelerek şiddetlenir. Ayrıca böbreğini üşüten kişiler kusma ve mide bulantısı gibi şikâyetlerden yakınırlar. Bir başka belirti olarak böbrek üşütmesi yaşayan kişilerde ani titremeler görülebilir.

Böbrek Üşütmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek üşütmesi problemi taşıyan kişilerin bol bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Günlük normal bir insanın içtiğinden yaklaşık 1 litre daha fazla su tüketmelidir. Fazla tüketilemiyorsa da günlük olarak sekiz ya da on bardaktan aşağı su tüketilmemelidir. Ayrıca böbrek üşütmesi yaşayan kişilerin ayaklarını sık sık sıcak suya doğru uzatmaları önerilir. Hasta gece yatarken üstünü iyi kapatmalı, vücudunu sıcak tutmalı ve sıcak tuttuğu bölgelerden de en çok böbrek bölgesine özen göstermelidir. Böbrek üşütmesinin daha çok ayakların çıplak bir şekilde yere basmasından dolayı oluştuğu saptanmıştır. Bu yüzden evde çıplak ayakla dolaşılmamalı, bir çorap ya da terlik giyilmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca bir başka sıvı olarak ılık limonata tüketen hastalarda rahatsız olan böbreklerinin daha kısa sürede iyileştiği bilinmektedir. Ayrıyeten böbrek üşütmesi görüldüğünde böbrek bölgesine sıcak kompres uygulamak da iyi gelecektir. Bunların hepsi hastanın kendisi yapabileceği tedavi yöntemlerindendir. Hasta ayrıca kendisi bir doktora gitmeli ve tıbbi tedavisini de yaptırmalıdır.
" } ] }