{ "title": "İdrar Yolları Üşütme", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/idrar-yollari-usutme.jpg", "date": "20.01.2024 09:19:17", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "İdrar yolları üşütme, idrar yolunu idrar kesesi ve böbrekler oluşturur. Bu organlardan birinin veya hepsinin iltihaplanmasına da idrar yolu iltihabı denir. Eğer sadece mesanede iltihap var ise buna da sistit hastalığı denir. İdrar yolundaki iltihap oluşmasının en belirgin özelliği yanmadır. Bu yanmada sabah çıkılan ilk tuvalette belirgin olur. İdrar yollarındaki üşütmenin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu zamanında müdahale edilmez ise tedavi süresi hem uzun olur hem de başka hastalıkların meydana gelmesini sağlar.

İdrar yolu üşütme belirtileri nelerdir?

Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, idrar tutamama, idrarın tam yapılmadığı hissi, karın alt bölgesi kısmında şişlik, bel bölgesinde ağrı, bulanık idrar, hatta kanlı idrar, idrarda ağır koku, idrar yolundaki üşütme ve iltihaplanma, bazen de ateş, mide bulantısı, kusma ve sırta vuran bir ağrı da varsa zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bu gibi durumlarda bol su içmeye dikkat edilmeli çünkü bol sıvı tüketmek daha çok idrara çıkmak demektir. Bu da idrarla birlikte mikropların dışarı atılması anlamına gelir. İdrar yollarındaki üşütme daha çok bayanlarda görülür. Kadınların fiziki yapılarından dolayı mikropların idrar torbasına girmesi ve çoğalmasına neden olur. İdrar yollarındaki üşütmeden sistit kadınlarda daha çok olur. Tedavisi çok kolay ve vücuda hasar vermeden uygulanan tedaviyle geçebilmektir. İdrar yolları üşütmesinden meydana gelen idrar yolu enfeksiyonun bir diğer sebebi ise; bakterilerdir. Çoğu zaman bu idrar yolu enfeksiyonu sindirim sisteminde yaşayan bakterilerden oluşur. Bu bakteriler idrarın dışarıya atıldığı sidik borusuna ulaşırsa enfeksiyon meydana gelir. Ayrıca doğru bir tuvalet temizliği de enfeksiyon riskini azaltır. Düzenli olarak idrara çıkmak, idrarı tutmamakta enfeksiyonu önleminin bir diğer yoludur. Çünkü idrara düzenli çıkılırsa hem bakteriler vücuttan atılmış hem de idrar yolları temizlenmiş olur.

İdrar yolları üşütme tedavisi nasıl yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğunda antibiyotik tedavi işe yaramaktadır. Ancak antibiyotik tedavisine başlamadan önce bir idrar tahlili veya idrar kültürü yapılmalıdır. Bu dönemde ağrı kesicilerde kullanılabilir. Bol sıvı tüketmekte fayda vardır. Genellikle basit olan idrar yolu enfeksiyonu tedavisi üç günlük tedaviden sonra etkisini kaybeder ve iyileşir.

İdrar yolları üşütmesinden kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmak için her tuvaletten çıkınca mutlaka genital bölge yıkanmalıdır. Bakterileri idrar yollarından atmak için bol sıvı tüketmeli, idrar yapma hissi gelir gelmez tuvalete gidilmeli, iç çamaşırı seçerken ağ kısmının pamuktan olmasına dikkat edilmeli, dışkılamadan sonra kesinlikle önden arkaya doğru silmeye özen gösterilmelidir.
" } ] }