{ "title": "Üşütme Titreme", "image": "https://www.usutme.gen.tr/images/usutme-titreme.jpg", "date": "19.01.2024 04:33:47", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Üşütme titreme, Bazı insanlar soğuğa daha dayanıklı iken, kimileri daha hassas olabilmektedir. Kişilerin kendilerine has bir üşüme tarzı vardır ve bu nedenle kişinin cildinde sıcak ve soğuğu algılayan sensörler farklı çalışır. Bu sensörlerin dağılımının farklı oluşu sanırım bu durumu çok güzel açıklamaktadır. İnsanların ısı algısı farklı olduğundan kimi insan kulakları soğuğu algıladığı için kulaklarından üşür kimileri ise ayaklarının bir türlü ısınmadığından şikâyetçidir. Bunun dışında insanlarda bulunan farklı miktarlardaki sensörler farklı tepkiler gösterir. Lakin dünyanın he neresinde yaşıyor olursa olsun insanlar olarak aynı vücut ısısına sahibiz. İnsandan insana çok az oynama olmasına rağmen ortalama hepimizin vücut ısısı yaklaşık 36,5 derecedir. Aradaki farkın 4/5 derece olmasına rağmen bu vücut ısısının 42 dereceyi aşması demek hayati tehlike anlamına gelmektedir. O yüzden hastalandığımızda vücUt ısımızda değişiklikler olmaktadır. Bu sebeple vücut ısısındaki en küçük bir düşüş, alarm sinyallerinin çalmaya başlamasına sebep oluyor. Gözle görülebilen ilk sinyal tüylerin tiken tiken olmasıdır. Sonra ise ısı sensörlerin az olduğu bölgelere gelen üşütme titreme hissidir.

Vücut ısısı aşırı derecede düştüğünde kalp ve beyin gibi hayati önem taşıyan organlar görevlerini yerine getirmez ve bu da baygınlık ve hatta donarak ölümlere sebep olur. Sahip olduğumuz tüm tüylerin çıkış noktasında küçük bir kas mevcuttur. Soğukla karşılaştığında bu kas kasılıyor ve tüylerin dikleşmesinin sağlıyor. Bu hareketin temelinde tüyler arasında vücudu ısıtacak bir hava tabakası oluşturma mantığı yatıyor. Soğuk algınlıklarına veya vücudun soğuğa karşı bir başka tepkisine titreme ve dişlerin birbirine vurmasıdır. Vücut beyne sinyal göndererek \"Üşüyorum o halde bir şeyler yapmalıyım\" deme halidir. İşte bu noktada kaslarda bir titreme başlar. Ancak çene kemiği çiğneme hareketi için ihtiyaç duyduğumuz çok güçlü bir kas yapısına sahip olduğundan ve iki küçük eklemle oldukça gevşek bir şekilde başımızın geri kalanına tutturulmuş bir pozisyonda durduğu için, kaslar titremeye başladığında çene kemiği çok hareketli olduğundan dolayı dişlerimiz hızlı bir şekilde birbirine vurmaya başlar. Bu vücudun size gönderdiği üşüyorum sinyalidir.

Üşütme titreme ve kasların tepkisi, Kaslardaki titreme hareketi kan dolaşımını hızlandırıp ısınmamızı sağlar. Vücuttaki kas oranı üşüme oranı üzerinde etkili diğer bir faktördür. Kadınların vücudunda ortalama %25 oranında kas bulunurken erkeklerde bu oran %40 seviyesindedir. Vücudundaki kas oranı yükseldikçe soğuğa dayanıklık aynı oranda yükselir. Aslında kadınların çok üşümesinin altında vücutlarındaki kas oranı etkilidir. Üşütme ve titreme kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülür. Yani soğuğa dayanıklılık için kilolu olma düşüncesi yanlış bir görüştür. Uzmanlar \"Üşümek istemiyorsanız kilo almaya çalışmayın, kalkıp hareket edin\" diyorlar.
" } ] }